Emigracija


Draugystė su Benoit užsimezgė iš meilės kavai ir ekspresionizmui. Kiekvieną ketvirtadienio rytą ir penktadienio popietę jis užsukdavo į ponios Leroy La Petite Boulangerie, kuri buvo įsikūrusi kitapus traukinių stoties. Dėmesį traukė jo eklektiškai elegantiškas kostiumas - tamsių tonų tvido švarkas, dažnai languotos kelnės ir visada ryškios kojinės. Ausyje kybojo auksinis auskaras. Apskritą veidą puošė storo rėmo akiniai, kuriuos kartkartėmis nusiėmęs pakeldavo į saulę, tada stipriai patrindavo į rankogalį, ir vėl užsidėjęs, įnikdavo į knygą. Vartydavo spalvotus puslapius iš lėto, kartais užlenkdamas trikampį, tada paskubomis kažką pažymėdavo blonknote.

Irena niekada neskubėdavo. Kavos užsukdavo dvidešimčia minučių anksčiau, nors įprastai Géry traukinys vėluodavo. Irenai patiko stebėti kaimyną prie gretimo staliuko. Jis buvo kaip šviežias vėjo gūsis jos akims palyginus nykiame Prancūzijos kaime. Bent taip ji jautė visus tuos penkerius metus, išvykusi iš Vilniaus. Ji niekada nesidairė atgal ir neklausė kodėl, nes žinojo, kad Géry jos gyvenimą pripildys švelnumo. Ir net po daugelio metų ji suprato neklydusi. Tačiau kartais Vilniaus vaiduoklis sugrąžindavo ją į Filologijos katedrą, primindamas alma mater bendruomenę, intelektualius pokalbius "Literatų svetainėje", pabėgimus su Linu į parodas vietoje pietų pertraukos. Pilko ir šalčio sukaustyto miesto vaizdai pražysdavo skaisčiomis spalvomis kaip Jono Švažo paveiksluose. Nostalgija tėškė su visa banginio jėga...


- Graži diena, madam. - tylą perskrodė vyriškio balsas.
Irena pajuto, kaip atleido širdį, ir ji nusišypsojo:
Bonjour mesje. Tiesa.
- Ruošiuosi Ensor parodos pristatymui Paryžiuje, - tęsė jis, matyt pagavęs Irenos žvilgsnį į knygą. - Jau norėčiau validuoti savo pensijinį amžių, o mane vis kviečia, nepaleidžia.

Iki traukinio dar buvo likusios kelios minutės. Ir jos buvo pats taikliausias raktas naujai giminingų sielų pažinčiai.
Vėliau, prabėgus metams Benoit juokais prisipažins, kaip jam patiko stebėti jauną, trapią ir melancholišką, tarsi Matisse Merginą su tulpėmis, Ireną.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Namai, kuriuose nemiega vaikai

(Ne)harmonija